A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Доступ до інформації, яка є лікарською таємницею

Дата: 08.10.2020 12:55
Кількість переглядів: 186

Відповідно до ч. 1 ст. 391 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (далі – Закон) пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Згідно ч. 1 ст. 40 Закону медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію» не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про стан  здоров'я. Згідно до положень ст. 21 Закону України «Про інформацію» інформація про стан здоров’я або факт звернення особи за медичною допомогою є інформацією з обмеженим доступом.

Згідно ч. 1 ст. 286 Цивільного кодексу України фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні.

Згідно ч. 1 ст. 16 Закону України «Про захист персональних даних» порядок доступу до персональних даних третіх осіб визначається умовами згоди суб’єкта персональних даних, наданої володільцю персональних даних на обробку цих даних, або відповідно до вимог закону.

Відтак, доступ третіх осіб до інформації, що належить до лікарської таємниці зокрема, може бути наданий у випадку, визначеному чинним законодавством: за згодою такої особи або за рішенням суду. Пацієнт у свою чергу наділений правом звернутися до медичного закладу із заявою про заборону поширення інформації щодо себе без його згоди, крім випадків, коли така інформація надається на виконання рішення суду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень