A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

В Україні запрацювали нові Центри неонатального скринінгу — високотехнологічні лабораторії ранньої діагностики рідкісних генетичних захворювань

Дата: 02.11.2022 13:53
Кількість переглядів: 53

Тиждень тому в Україні відбувся пілотний запуск розширеного неонатального скринінгу новонароджених на 21 захворювання. Його мета — ефективна комплексна діагностика рідкісних генетичних захворювань у перші дні життя дитини.

Послуга вже доступна в пологових закладах 12 регіонів країни — м. Києві, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

 

Наразі дослідження проводяться на базі експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу — Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та Львівського обласного клінічного перинатального центру.

 

Сьогодні Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко спільно заступницею керівника Офісу Президента України Юлією Соколовською, головою Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким, представниками інших органів влади, міжнародних та громадських організацій відвідали з робочим візитом новий Центр неонатального скринінгу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

 

«Цьогоріч ми зробили ще один важливий крок на шляху до зміцнення здоровʼя наших дітей. Адже своєчасний скринінг — це не просто діагностика, а можливість ще на доклінічній стадії завчасно виявити хворобу, застосувати корекцію і тим самим забезпечити дитині повноцінне життя. І, сподіваюся, що це лише початок. Невдовзі також плануємо відкрити нові регіональні центри скринінгу в Харкові та Кривому Розі. А наступним етапом — сформувати мережу центрів орфанних захворювань та забезпечити повноцінний доступ до лікування малюкам», — зазначив Віктор Ляшко.

Новий Київський центр неонатального скринінгу було створено на базі великого 16-го корпусу лікарні «Охматдит» площею понад 600 м кв. Для проведення розширеного дослідження центр був оснащений сучасним лабораторним обладнанням.

Станом на сьогодні в «Охматдиті» уже проведено дослідження для 1040 дітей, ще для 650 дітей — у Львівському центрі неонатального скринінгу.

«У ЄС рання діагностика орфанних захворювань проводиться за 1–3 дні, а в Україні ця процедура раніше могла розтягуватися на 2–3 тижні. За останній рік ми провели величезну роботу заради того, аби не втрачати цей час, адже він буквально врятує тисячі життів», — прокоментувала Наталя Ольхович, завідувачка лабораторії медичної генетики «Охматдит».

Запуск розширеного неонатального скринінгу здійснено за ініціативи Президента України та реалізації Міністерства охорони здоров’я України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень