A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Уряд додав нові пакети до Програми медгарантій та збільшив тариф на стаціонарну реабілітацію

Дата: 08.11.2022 11:45
Кількість переглядів: 65

До Програми медичних гарантій включено новий пакет «Комплексна реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах». Законтрактуватися на нього лікарні можуть від 1 листопада до 31 грудня цього року. Відповідні зміни до Постанови №410 були ухвалені Урядом.

Завдяки цьому в українських медзакладах застосовуватиметься європейський підхід в реабілітації, коли мультидисциплінарна команда фахівців комплексно працюватиме з пацієнтом протягом якнайменш трьох годин. Саме така мультидисциплінарна та якісна реабілітаційна допомога дозволить в максимально короткі терміни повернути пацієнтів до повноцінного життя. 

За словами міністра охорони здоров'я, постанова також передбачає збільшення тарифу на реабілітацію у стаціонарних умовах – до 33 000 гривень. Нині держава перераховує за реабілітацію кожного пацієнта 10 500 гривень. 

«За останні декілька років Україна розпочала активно створювати сучасну систему реабілітації, яка ґрунтується на доказовій реабілітації. З'являється багато прикладів передової практики, у практику надання реабілітаційних послуг вводиться мультидисциплінарний підхід та доказовість, частково оновлюється нормативно-правова база, актуалізуються вимоги до освіти та підготовки фахівців з реабілітації, які безпосередньо надають реабілітаційну допомогу. І сьогодні ми з Урядом зробили наступний крок до розвитку реабілітаційних послуг, запроваджуючи ринкові тарифи на ці послуги, які будуть покриватися програмою медичних гарантій», – розповів Віктор Ляшко під час засідання Уряду.

Лікарня, яка планує надавати послуги за пакетом «Комплексна реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», має забезпечити необхідну кількість фахівців з реабілітації, що критично важливо для забезпечення надання кожному з пацієнтів якнайменш трьох годин реабілітаційних сесій щодня.

Також до Програми медичних гарантій додано новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Цей пакет дозволить збільшити капітаційну ставку для сімейних лікарів, які мають відповідну освіту, яка підтверджує їхню можливість здійснювати ранню діагностику та надавати базову психологічну допомогу кожному, хто цього потребує. 

«Понад 9 місяців повномасштабної війни українці живуть із постійним відчуттям страху. Звісно, це суттєво вплинуло на психологічний стан мільйонів людей. Сьогодні ми зробили великий крок до того, аби психологічна допомога стала ближчою до кожного пацієнта, який її потребує. На новий пакет заклади можуть законтрактуватися вже з 1 листопада. Це дасть можливість надавати затребувані послуги пацієнтам вже у цьому році»,  –  додав міністр охорони здоров'я. 

Сімейний лікар зможе проводити оцінку психічного стану дорослих та дітей, надаватиме медичну та психологічну допомогу пацієнтам із розладами, займатиметься проведенням  фармакологічних і психосоціальних втручань у т.ч. короткострокової психологічної допомоги. Також він зможе проводити міжособистісну терапію, когнітивно-поведінкову терапію та консультування за методом розв’язання проблем. 

У випадку, якщо пацієнту потрібна більш спеціалізована психологічна допомога, сімейний лікар буде скеровувати його до профільних фахівців у відділення психологічної реабілітації та у  спеціалізовані психіатричні відділення. 

Укласти контракт із Нацслужбою здоров’я на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» зможуть медзаклади, в яких сімейні лікарі мають відповідний рівень підготовки за сертифікованим курсом. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень