A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Обережно - кліщі!

Дата: 14.04.2023 12:05
Кількість переглядів: 286

На прийом прийшов тато з донечкою. Ще та говірка розумничка. Так по дорослому говорила про укуси кліщів,що хотілося слухати і слухати. Діти дуже цікаві.

Дійсно, з питаннями про укуси кліщів звертається багато людей. Запитують про те, де вони живуть, як виймати, чим небезпечні укуси, як захиститись, які аналізи здавати, та гірше, коли вже звертаються з висипом (еритемою). В своїй практиці я мала випадок «множинних» укусів: у однієї дитини за раз було видалено близько 100 кліщів.  А ще цікаве те, що люди вміють знаходити кліщів круглий рік. Тому спробую виділити головне.

Знайомтесь: Кліщі – дуже підступні маленькі шкідники. Подивіться на  фото та запам’ятайте їх.

Чому кліщі небезпечні

Вони можуть переносити збудників інфекційних хвороб. Внаслідок укусу ці збудники (що є живими організмами) здатні заразити людину. Найрозповсюдженішою в Україні є хвороба Лайма (Бореліоз), що вражає нервову систему, суглоби, шкіру і серце. Складність полягає в діагностуванні цього захворювання та відповідно в лікуванні, оскільки прояви зазвичай віддалені.

Що робити коли помітили кліща на тілі

Не прислухайтеся до «радників»: нагріти кліща, намазати його, зав’язати нитками тощо. Краще звернутися в медичні заклади, до спеціалістів, які мають відповідні навички. Кліща не можна пошкодити, бо тоді ризик передачі інфекційного збудника різко зростає.

Чи потрібно кліща обстежувати в лабораторії?

Ні. Бо лікувати кліщів ми не будемо. І результати досліджень кліща не можуть бути підставою для прийняття рішення щодо лікування людини.

Які ліки приймати після укусу

Профілактичне лікування хвороби Лайма  досить спірне і є певні умови для його призначення. Схема лікування залежить від стадії захворювання. Про це вже варто поговорити з інфекціоністом. Не нехтуйте цим. На жаль, багато людей  не звертаються до лікаря, чекають на появу почервоніння шкіри. І вже за 2-4 тижні можуть бути перші симптоми, а людина вже і забула про випадок з кліщем і помилково приймає цю хворобу за інші: наприклад алергію, ГРВІ . Займається самолікуванням вдома та втрачає можливість своєчасно почати лікування. Якщо є висип на шкірі і Ви не пам’ятаєте укусу кліща - це теж привід якнайшвидше проконсультуватися зі спеціалістом.

Профільний фахівець може порадити як лабораторне обстеження (це не скринінг , а специфічні лабораторні маркери) , так і кратність подальшого спостереження.

Отже,

  • Правильно обирайте місця для відпочинку
  • Звертайте увагу на одяг для прогулянок
  • Використовуйте спеціальні аптечні засоби (репеленти)
  • Ретельно оглядайте шкіру і одяг після прогулянок (особливо якщо там була висока трава)

Будьте пильні. Довіряйте доказовій медицині.  Отримуйте консультацію профільних медичних фахівців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень