A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Найкращою профілактикою від захворюваності на інфекційні хвороби була і залишається вакцинація

Дата: 09.11.2023 15:12
Кількість переглядів: 8

8 листопада відбулася пресконференція представників медичної сфери Білоцерківської територіальної громади щодо рівня інфекційних та вірусних захворювань у громаді та вакцинації від них.

Під час пресконференції виступила завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Білоцерківської районної філії ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ» Марина Ляшко. Вона наголосила, що найбільш актуальними захворюваннями на сьогодні є грип та ГРВІ, а також коронавірусна інфекція. На сьогодні в громаді спостерігається відносно стабільна ситуація щодо захворюваності на ці інфекції. Підйом мав місце, але він був не характерний для початку епідсезону і виник у зв’язку зі зниженням температури довкілля, спостерігалося різке збільшення захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19. Потім ситуація стабілізувалася, і вже протягом останніх двох тижнів кількість хворих становить близько 1000 осіб щотижнево, в тому числі близько 500-600 дітей.

«У цілому від початку жовтня цього року захворіло 5252 містян. Це відносно спокійна і благополучна ситуація, якщо розглядати стан захворюваності в цілому. Але порівняно з минулим роком це вдвічі більше. У першу чергу, це пов’язано з тим, що багато людей повернулися до своїх домівок, почали вести більш активний спосіб життя. Минулоріч на початку листопада кількість хворих становила 588 випадків, в тому числі 252 дітей. Для порівняння, у цьому році – 1001 випадок, з яких 652 дітей», – пояснила Марина Ляшко.

Фахівець зазначила, що подібна ситуація спостерігається і з іншими видами інфекційних захворювань. Зокрема, порівняно з аналогічним періодом минулого року, вдвічі зросла кількість випадків захворюваності на кишкову групу інфекцій, тобто гострі гастроентероколіти, хворобу Лайма (бореліоз) тощо.

Стосовно гепатиту А, то в громаді епідситуація благополучна, випадків захворювання немає, проте потрібно уважно поставитися до цієї інфекції, адже це хвороба брудних рук, води поганої якості, недостатньої дезинфекції тощо.

Профілактикою від всіх видів інфекційних захворювань лишається миття рук, носіння масок, уникнення великого скупчення людей в магазинах, транспорті, а також імунізація.

Директор КНП БМР «Білоцерківська міська лікарня №3» Тетяна Дідич зупинилася на стані госпіталізації у закладі, захворювання яких пов’язане з інфекційними хворобами.

«Міська лікарня №3 працює у штатному режимі, є вільні місця, які можуть бути задіяні за потреби. Інфекційний стаціонар готовий госпіталізувати будь-якого інфекційного хворого та, відповідно, здійснювати протокольне лікування. Також амбулаторно приймають три лікаря інфекціоніста (2 дорослих та дитячий), і у разі виникнення сумніву, чи є захворювання інфекційним, – можна проконсультуватися у цих фахівців», – зазначила лікар.

«Імунопрофілактика – це не нововведення, це засіб захисту, який ми знаємо більше 200 років. Імунопрофілактика важлива рівнем охоплення населення, які щепилися від інфекційних хвороб і досягнення високого рівня щеплення – дозволить забути про ті чи інші захворювання, – зауважила лікар-імунолог, міський позаштатний фахівець з імунопрофілактики Галина Кухаренко. – У Білоцерківській громаді діє 16 пунктів вакцинації, у яких у достатній кількості наявна та вакцина для дитячого та дорослого населення, яку гарантує держава.

Національно-технічною групою експертів з імунопрофілактики визначено, які групи населення є вразливими до тих чи інших хвороб та яка схема вакцинування має бути. Це люди старше 60 років, люди будь-якого віку, що мають будь-які хронічні захворювання (бронхіальна астма, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба); люди, які приймають імуносупресивну терапію; медичні працівники, педагоги. Зокрема на COVID-19 є 2 обов’язкових щеплення та бустерна доза. Проте будь-яка людина може їх також зробити безкоштовно. Вакцини для щеплень, які держава не покриває, можна замовити в аптечній мережі».

Галина Кухаренко повідомила, щоб вакцинуватися, треба пройти таку процедуру:

- звернутися до сімейного лікаря та повідомити, що ви маєте бажання отримати щеплення;

- визначити день, коли вам це зручно зробити;

- якщо вакцинуватися від COVID-19 – можна відразу йти до пунктів вакцинації, якщо ж від грипу, чи інших захворювань, які не покриває держава, – необхідно замовити та придбати вакцину у аптечній мережі;

- з дотриманням температурного режиму (у спеціальних контейнерах) перевезти вакцину до пункту щеплення;

- після огляду сімейного лікаря – провакцинуватися.

Під час пресконференції медики дали відповіді на такі запитання:

  • як впливає щеплення на перебіг захворювань на COVID-19 та інші інфекційні захворювання;

  • чи можна вакцинуватися одночасно від грипу та COVID-19;

  • статистика захворюваності на різні інфекційні захворювання у громаді, в тому числі гепатити;

  • рівень вакцинації дорослого та дитячого населення від дифтерії та правця;

  • щодо наявності швидких тестів на діагностування захворюваності на інфекційні хвороби та ін.;

  • прогнози захворюваності на ГРВІ на найближчий період.

Відповіді – у відео.

До відома

У квітні 2023 року розпочав роботу Національний портал з імунізації vaccine.org.ua (далі – Портал), створений ГС «Коаліція за вакцинацію» в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який реалізується на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Портал має на меті покращити інформування населення та популяризувати щеплення серед дітей та дорослих.

На Порталі представлені інформація про інфекційні хвороби, а також Календар щеплень та рекомендації щодо вакцинації для різних груп населення. Публікуються національні та регіональні новини вакцинації. Надаються роз’яснення щодо нормативно-правової бази у сфері імунізації. Є бібліотека вакцинації, де зібрані методичні рекомендації та корисні матеріали для медичної та наукової спільноти, закладів освіти та пересічних громадян.

На Порталі консультують експерти з різних регіонів України, оновлюється перелік пунктів щеплень.

Також на Національному порталі з імунізації функціонує розділ «Навчання, події», де розміщується інформація про офлайн- та онлайн-курси та заходи з теми імунопрофілактики для медичних працівників та громадськості.

Робота Національного порталу з імунізації vaccine.org.ua сприяє підвищенню охоплення населення профілактичними щепленнями та збільшенню поінформованості людей шляхом поширення публікацій і навчальних матеріалів для громадськості та медичних працівників.

За матеріалами сайту Білоцерківської міської ради https://bc-rada.gov.ua/node/14759


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень