A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Міжнародний день дитячої онкології

Дата: 16.02.2024 08:44
Кількість переглядів: 14

Міжнародний день онкохворої дитини визначено щорічно 15 лютого.

 Цього дня весь світ намагається привернути нашу увагу до проблем дитячої онкології за допомогою різних акцій та заходів. За офіційною статистикою в Україні такий діагноз щорічно отримує близько тисячі дітей до 18 років.

 В нашій державі вже проводяться всі види трансплантації кісткового мозку, спеціалісти мають доступ до світового реєстру донорів кісткового мозку. Спостерігається запуск нових клінічних центрів, що мають не лише сучасне обладнання, а й кваліфіковані кадри для проведення повного циклу лікування в одному закладі.

 Найчастіше злоякісні утворення у дітей вважаються наступні: лейкемія (рак крові); пухлини головного мозку та нервової системи; лімфоми (новоутворення лімфатичної системи); остеосаркома та саркома Юнга (пухлини кісток скелету); пухлини нирок; пухлини сполучної тканини. Слід пам’ятати, що вчасно виявлений дитячий рак у більшості випадків виліковний.

 При своєчасній діагностиці та відповідному лікуванні, сімох з десяти дітей можна не просто врятувати, а й повернути до нормального життя. Смертність від онкології у дітей залишається однією з основних причин дитячої смертності. Близько 30% нововиявлених випадків онкозахворювань у дітей – це хвороба на ІІІ –ІV стадіях. Лише близько 10% всіх онкопацієнтів дитячого віку мають схильність до раку через генетичні фактори.

На жаль, рак на перших стадіях не має специфічних ознак. Проте, починаючи з перших місяців життя дитини, на розвиток злоякісного новоутворення можуть вказувати наступні зміни:

- зниження апетиту та маси тіла, підвищена втомлюваність та кволість дитини;

- апатія, немотивовані зміни настрою, підвищена агресивність, відмова від раніше улюблених страв, зміна поведінки;

- біль будь якої локалізації: у голові, грудній клітині, кістках, суглобах, животі;

- поява збільшених лімфатичних вузлів або будь яких інших ущільнень «шишок» на тілі дитини, висипів;

- лихоманка без ознак інфекційної патології;

- схильність до кровотеч, немотивована поява «синців»;

- блідість шкірних покровів, анемія;

- неврологічні ознаки: зміна та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психофізичного розвитку.

При виявленні у дитини двох чи більше вищезазначених скарг необхідно терміново звернутись до педіатра. Разом з тим не варто страхатись, адже ці ознаки можуть бути проявами інших педіатричних захворювань.

Профілактика онкологічних захворювань у дітей включає ряд важливих заходів:

1. збалансоване харчування, багате на фрукти, овочі та корисні білки;

2. фізична активність: регулярні заняття спортом;

3. захист від сонця: використовувати сонцезахисні засоби та обмеження перебування на сонці, щоб запобігти розвитку раку шкіри;

4. уникати впливу канцерогенів: слідкувати, щоб діти не знаходились у навколишньому середовищі з небезпечними хімічними речовинами;

5. регулярні медичні огляди, що дають можливість виявити онкологію на ранніх стадіях;

6. генетичне консультування: якщо в сім’ї є випадки раку, слід обговорити з лікарем можливість генетичного захворювання;

7. регулярне проведення протипаразитарних програм без використання токсичних препаратів.

 Важливо пам’ятати, що профілактичні заходи грають вирішальну роль щодо зниження ризику онкологічних захворювань у дітей.

  Отже, лише уважність та пильність батьків до скарг свого малюка,дає можливість завчасно виявить хворобу і врятувати дитину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень