A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Що потрібно знати про туберкульоз ?

Дата: 27.03.2024 22:12
Кількість переглядів: 66

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією – паличкою Коха. Туберкульоз вражає переважно легені, але можливе також ураження всіх інших органів людини. Люди хворі на туберкульоз можуть мати деякі або всі з перерахованих нижче симптомів. Іноді єдиним симптомом туберкульозу є кашель.

 Найбільш поширені симптоми туберкульозу:

1. Кашель, який триває щонайменше 3 тижні  без покращення.

2. Лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла - 37,0-37,5°).

3. Пітливість (переважно вночі).

4. Слабкість і швидка стомлюваність.

5. Відсутність апетиту.

6. Втрата ваги.

7. Кровохаркання.

8. Біль у грудях.

9. Задишка.

Якщо у Вас є будь-який із симптомів, будь-ласка  як найшвидше  звернітьсядо  лікаря. Захворіти на туберкульоз можна при контакті з людиною, яка хворіє на туберкульоз легень, вдихнувши повітря, що містить мікобактерії. Хворий виділяє мікобактерії при кашлі, чханні, під час сміху та розмови. Якщо людина хвора на туберкульоз лікується, то вона більше не становить загрози для оточення.

В групі підвищеного ризику захворювання на туберкульоз є

● Люди, які мають прямий контакт з тими хто хворіє на туберкульоз зараз або хворів у минулому.

● Виснажені фізично чи психічно люди, можливо теж внаслідок недоїдання, особливо якщо вони перебувають у стресовому стані.

● Діти до 5 років.

● Люди, які мають захворювання, що знижують імунітет - рак, цукровий діабет та ВІЛ-інфіковані.

● Люди, які зловживають алкоголем і курять сигарети.

 Діагностика туберкульозу

1. Рентген грудної клітки.

2. Магнітно-резонансну та/чи комп’ютерну томографію.

3. Дослідження  за допомогою молекулярно-генетичного методу мокротиння, щоб перевірити наявність мікобактерій у мокроті.

4. Якщо мокротиння не відкашлюється, можуть бути призначені інші аналізи.

5. У людей з підозрою на позалегеневий туберкульоз для зразків із вогнищ позалегеневого ураження, операційного матеріалу додатково проводиться гістологічне дослідження.

 Як  зменшити  ризик  зараження  туберкульозом?

● Носіть   маски, які закривають ніс і рот.

● Якщо у Вас немає маски, під час кашлю та чхання закривайте ніс і рот одноразовою серветкою  або чхайте  чи кашляйте до зігнутого ліктя.

● Відкашлюйте до одноразової серветки, зберігаючи безпечну відстань від інших. Використану серветку слід негайно викинути в закритий смітник.

● Під час розмови з іншою людиною уникайте говорити занадто близько або в прямо в обличчя.

● Якщо хтось із Вашого оточення кашляє не прикриваючи рота - відійдіть якомога далі, відверніться в інший бік або перейдіть у інше приміщення.

● Переконайтеся, що людина, яка доглядає за Вашим малюком, не має хронічного кашлю або інших тривожних симптомів.

● Якщо це можливо - часто провітрюйте приміщення, де Ви перебуваєте з іншими людьми.

 В даний час туберкульоз є виліковною хворобою.  Найважливіша  умовою є  раннє  виявлення.

 Важливо – діагноз туберкульозу встановлює лікар фтизіатр на підставі скарг, огляду і обстеження.    Діагностика та лікування туберкульозу в Україні – безоплатне. В більшості  випадків  лікування відбується  вдома, під контролем медичного або соціального працівника. Пацієнт, що регулярно приймає ліки від туберкульозу – безпечний для оточуючих.  Сімейний лікар, зі свого боку, супроводжує пацієнта протягом усього лікування, видає необхідні препарати, які мед заклад отримує від регіонального фтизіопульмонологічного  закладу, призначає аналізи для відстеження прогресу в лікуванні та виявлення можливих побічних реакцій на терапію, за потреби надає психосоціальну підтримку.

 Важливо піклуватись про себе!

Туберкульоз входить до десяти  інфекційних хвороб, проти яких держава гарантує  щеплення.

На жаль, немає універсальної вакцини, що запобігала б захворюванню на різні види туберкульозу. Але наукові розробки в цьому напрямку тривають. Сьогодні в арсеналі медицини є вакцина БЦЖ — від тяжких, генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз. Вони особливо небезпечні для дітей першого року життя. Без щеплення вакциною БЦЖ у дитини, яка підхопить такий туберкульоз, зростає ризик смерті. Тому цю вакцину вводять так рано — на 3–5 день життя. Це рекомендований вік для вакцинації.   Крім тогоякщо щеплення не провели до виписки з лікарні – можна отримати до 2-х місяців без додаткових обстежень, або і пізніше під наглядом  педіатра.

 Людина може захворіти на туберкульоз у будь-якому віці, але в перші роки життя вона не матиме генералізованої форми ТБ із множинним ураженням кількох органів.

 БЦЖ — це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні спричинити захворювання. БЦЖ застосовують для захисту дітей у багатьох  країнах  із високою  поширеністю ТБ. На жаль, Україна й досі є в цьому переліку. Тому так важливо дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень і вчасно захищати своїх дітей від загроз.

 Вакцинація  проводиться в пологовому будинку на 3-5 день народження. Якщо щеплення не провели до виписки з лікарні – можна отримати до 2-х місяців без додаткових обстежень, або і пізніше під наглядом педіатра.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень