A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Річниця Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2024 11:05
Кількість переглядів: 5

Цього року 26 квітня виповнюється 38 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним Цезієм було забруднено 3/4 території Європи. Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опроміненими, близько 155 тис. кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км – сільськогосподарські землі. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип’ять досі вважається непридатною для життя. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. 

Перше укриття (так званий "Саркофаг") збудували над зруйнованим 4-м реактором ЧАЕС у листопаді 1986 року. Але досить швидко виявилося, що "Саркофаг", побудований із сотень тисяч тонн бетоносуміші і металоконструкцій, не витримує впливу зруйнованого реактора і вкривається щілинами і шпаринами, загальна площа яких з часом сягнула понад тисячі квадратних метрів.

Тому за 30 років над ним звели нове укриття - "безпечний конфайнмент", який має простояти мінімум століття.

Хоч нове укриття і встановлено, однак населення України досі відчуває смертельний подих радіаційної небезпеки. В Україні досі фіксується значний радіаційний фон на деяких територіях. Таке забруднення призвело до значного підвищення кількості онкологічних захворювань. Варто зазначити, що забруднення відбувається не тільки з-за Чорнобильської катастрофи, але і у зв’язку із діяльністю підприємств, що має негативний радіаційний вплив на середовище. Крім того російський агресор заграє із ядерною зброєю, окуповує небезпечні об’єкти, що в результаті може мати вкрай негативні наслідки. Яскравим прикладом є поведінка солдатів окупанта в Рудому лісі, який зазнав шаленого впливу радіаційного вибуху і досі є одним із найзабрудненіших місць у зоні відчуження.

Кожному ліквідатору щира подяка за його подвиг у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Кожному українському воїну низький уклін за боротьбу із явним ворогом сьогодні.

 

  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень