A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Всесвітній тиждень імунізації

Дата: 29.04.2024 15:36
Кількість переглядів: 5

В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Його мета - підвищення рівня обізнаності  населення про вакцини для захисту людей всіх вікових категорій від інфекційних хвороб. 

Світ довкола не завжди є дружнім до нас і до наших дітей. Не все, нажаль, залежить від нас-батьків, лікарів, просто дорослих чи дітей. Але що ми точно можемо зробити, це захистити себе і малюків від найбільш загрозливих інфекційних захворювань. Яким хворобам можна запобігти шляхом вакцинації? Згідно наказу МОЗ України, рутинна імунізація населення проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекції.

Декілька слів про небезпеку

Поліомієліт:Зазвичай симптоми схожі на кишкові розлади або грип чи ГРВІ. Поки людина думає, що в неї грип, вірус поліомієліту підступно розповсюджується організмом. І згодом виникають рухові розлади. Вони виражаються сильними болями в м’язах, паралічем, що розвивається за кілька годин, вражаючи ноги, плечі, груди, живіт, обличчя тощо.

Згодом хвороба призводить до смерті від неможливості дихати. У разі одужання функції уражених хворобою нервів та м’язів не відновлюються, також можливі небезпечні ускладненняпневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею тощо.

Ліків проти поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації.

Дифтерія спершу збудник потрапляє в дихальну систему, він виробляє токсин, який потрапляє до крові й уражає різні органи, найчастішесерце, нервову систему, нирки.

Основні найчастіші прояви: біль в горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки гортані, нальот на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу. Призводить до ускладнення дихання. В час війни існує особливо великий ризик інфікування

Єдиний спосіб захиститися від дифтеріївакцинація.

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, що може призвести до переломів кісток, проблем із ковтанням. Хвора людина відчуває сильні болі.

Прогноз у разі захворювання несприятливий. Навіть попри екстрену реанімацію та оперативне медичне втручання смертність досягає 70 %. Смерть, як правило, настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правцящеплення

У немовлят кашлюк може супроводжуватися тимчасовим припиненням дихальних рухів. Пневмонія є досить поширеним ускладненням від кашлюку. Рідше виникають конвульсії й ураження головного мозкуимптоми: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації

Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. В Україну повернувся спалах кору! Захворювання має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Краснухатипова дитяча хвороба. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або ГРВІ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Попри те, що часто краснуха перебігає в дітей легко, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення. Зокрема, захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи. Особливо небезпечною хвороба є для вагітних жінок, оскільки може призвести до викиднів, мертвонародженості або множинних вроджених вад плода.

Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз. Від хвороби найчастіше страждають підлітки та дорослі. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними. Вірус може вражати нервову систему, призводити до запальних процесів у мозку, молочних залозах, яєчках, втрати слуху. У чоловіків може призвести до безпліддя, а у вагітних жінок — до викидня або ж передчасних пологів.

Противірусної терапії від цих трьох недуг не існує. Єдиний надійний захист від можливих ускладненьвакцинація

Гемофільна інфекція  Близько 15 % смертей дітлахів віком до 5 років є пневмонія. Одним із головних її збудників є гемофільна паличка типу Б, яка призводить до захворювання Hib-інфекцією. Hib-інфекція або гемофільна інфекція може призвести й до тяжких хвороб — гнійний менінгіт, ураження нервової системи, епіглотит (тяжкий набряк горла), отит, сепсис (інфекція крові) та інші. За статистикою від 3 до 6 % випадків гемофільної інфекції типу Б у дітей є фатальними; до 20 % пацієнтів, які вижили після менінгіту, спричиненого Hib, втрачають слух або мають неврологічні ускладнення.

У зоні найвищого ризику діти віком від 6 місяців до 4 років. Однак вразити хвороба може й підлітків і навіть дорослих.

Найбільш ефективним методом профілактики захворювання є вакцинація.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень