A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1"
ЗДОРОВ’Я - НЕ ВСЕ, АЛЕ БЕЗ ЗДОРОВ’Я ВСЕ - ЦЕ НІЩО (СОКРАТ)

Вірус Марбург

Дата: 11.10.2024 09:34
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

Марбург – рідкісна, але важка геморагічна лихоманка, схожа на Еболу. Віруси-збудники обох хвороб на лежать до родини філовірусів. Хворобу вперше виявили у німецькому місті Марбург у 1967 році. Джерелом інфекції стали привезені для дослідів з Африки зелені мавпи. Спалах зафіксували у Марбурзі, Франкфурті (Німеччина), а також у Белграді (Сербія). Найсмертельніша хвиля Марбурзської лихоманки була в Анголі у 2005 році. Тоді жертвами стали понад 300 осіб. У Європі за останні 40 років від цієї хвороби померла лише одна людина та одна людина в США. В Україні наразі випадки хвороби Марбург не зафіксовано.

Інфікуватися вірусом можна під час контакту з видом фруктових кажанів Rousettus aegyptiacus. Під час перших спалахів хвороби джерелом були зелені африканські мавпи. Під час експериментів з’ясувалося, що переносити вірус можуть і свині.

Поміж людей вірус може поширюватися через контакт з кров’ю, виділеннями органів чи іншими рідинами інфікованих. Передача вірусу Марбург можлива через контакт із забрудненими біологічними рідинами поверхнями чи матеріалами: постіль, білизна тощо. Велика ймовірність інфікуватися є у медичних працівників, які надають пацієнтам із підозрою на захворювання чи підтвердженим діагнозом. У таких випадках причиною зараження вважають недотримання належних контрольно-профілактичних заходів. Фактором передачі можуть також бути церемонії поховання. Людина-носій вірусу залишається джерелом інфекції до того часу, поки вірус зберігається у крові – це може тривати кілька місяців.

У будь якому випадку, якщо Ви раптом відчуваєте погіршення стану свого здоров’я або спостерігаєте такі погіршення у своїх дітей – не зволікайте та відразу звертайтеся до лікарів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень